- 06 Werken in de herberg van ‘Oasis trails’

Iets voor jou?
In Noord-Spanje strekt zich een lang wandelpad uit; de Camino de Santiago. De Camino is al sinds de vroege Middeleeuwen een pelgrimspad. Mensen liepen de route om boete te doen of een aflaat te krijgen voor hun zonden.
          Tegenwoordig kent het pad een hernieuwde populariteit. Jaarlijks lopen tienduizenden mensen dit pad. De meeste mensen starten in de Pyreneeën. Einddoel is  het bedevaartsoord Santiago de Compostela. Mensen lopen de 800 kilometer van de Camino om uiteenlopende redenen. De religieuze drijfveer is sterk op de achtergrond geraakt. Veel mensen staan op een kruispunt in hun leven en willen over bepaalde (levens)vragen nadenken tijdens het lopen van de route. Voor anderen is het lopen een doel op zichzelf. Maar ook mensen die de Camino om sportieve redenen lopen worden al lopend wel vaak met zichzelf geconfronteerd.
          Langs deze route staat een Hollandse herberg. Hier krijgen de vermoeide pelgrims voor een luttel bedrag een lekkere maaltijd en onderdak. Maar pelgrims krijgen hier ook voedsel voor hun ziel. Voor de maaltijd wordt een gebed uitgesproken en aan het einde van de maaltijd krijgt iedereen het Evangelie van Johannes in zijn of haar eigen taal aangeboden. Hier wordt een korte toelichting op gegeven en de mensen worden allemaal uitgenodigd voor de meditatie aan het eind van de avond.  De nieuwsgierige of gemotiveerde mensen komen naar deze dagsluiting. Hier klinken de woorden van God en die zullen op de een of andere manier doorwerken in het leven van deze mensen.
           Deze herberg bestaat al twaalf jaar met hulp van vrijwilligers. Er is hier in Nederland een gebedsgroep die iedere maand bij elkaar komt om het werk aan onze hemelse Vader op te dragen. En verder zijn er christenen, variërend in leeftijd en kerkelijke achtergrond, die afreizen naar Spanje. Je hoeft niet per sé de Spaanse taal machtig te zijn want de pelgrims vormen een bont, internationaal gezelschap.
            Er zijn mensen nodig die praktisch zijn ingesteld, die bv. een lekkere maaltijd kunnen koken voor een grote groep, die het leuk vinden de boel op te ruimen en klaar te maken voor de nieuwe gasten. Andere mensen zijn weer heel goed in het contact leggen met de pelgrims of het eenvoudig uitleggen van het Evangelie.
           Deze plek zou ook aan broeders en zusters onder ons een prachtige ervaring kunnen bieden.
           Je bent voor twee weken welkom, maar je kunt ook voor een paar maanden gaan, mocht je in de gelegenheid zijn. Je moet zelf je reis er naar toe organiseren en betalen maar je vindt gratis onderdak in het vrijwilligersgedeelte van de herberg. De herberg ligt in een klein dorp, Villamayor de Monjardin in een prachtig, heuvelachtig landschap.  Je hebt ook vrije dagen waarin je de omgeving kunt verkennen.
           16 april zal er een introductiedag zijn van de stichting Oasistrails. Van harte aanbevolen!Ik begreep dat er vooral voor de maanden juli en augustus nog vrijwilligers nodig zijn.
          Voor meer informatie of opgave: Pieter en Els van de Tillaert tel.   (of bij mij)
Zie ook www.oasistrails.com
Ik heb hier zelf in 2006 en in 2007 vrijwilligerswerk gedaan. Ik gun jullie ook een onvergetelijke tijd in de herberg!
          Marleen Koster
(Het leuke is dat Koert een preek aan het voorbereiden is over ‘De gemeente als herberg’. Dat spreekt mij natuurlijk wel aan!)