- 10 Als mijn vader en moeder mij verlaten, mis ik even alles

Als mijn vader en moeder mij verlaten, mis ik even alles

Jens’ slaapkamer wordt nu onderhanden genomen, zodat hij binnenkort in een eigen jongenskamer kan leven. Daarom slaapt hij de laatste nachten tussen ons in.

Gisteravond ging ik naast hem liggen en observeerde ik mijn mooie, blonde en lieve knul. Ik aaide hem over zijn bol. Ik dankte God voor hem. Ook vroeg ik diverse malen expliciet: ‘O Heer, mag ik nog lang de vader van dit jongetje blijven, alstublieft?!’

Ik moest huilen om mijn eigen gebed. Ik begreep als geen ander wat het betekende om heel jong van een vader gescheiden te worden door de dood. Ik heb ondertussen ook geleerd wat de consequenties van het vroege verlies van een vader zijn. Plaatsvervangend verdriet?

In mijn autobiografische roman zou in ieder geval een hele, hele dikke komma – of misschien wel puntkomma – komen te staan. De dood van mijn vader is één van de grootste – zo niet de grootste – omkeer of wending in mijn leven geweest.

Ook besefte ik dat mijn zoon Jens niet altijd jong zou blijven. Ik besefte dat ik dan niet meer weg zou komen met: ‘Papa heeft last van zijn hoofd, papa heeft hoofdpijn, daarom moet hij even rust nemen!’ Dan zou ik kleur moeten bekennen en het geniepige beestje bij zijn naam moeten noemen en zeggen: ‘Papa heeft last van zware depressies!’ Zou ik een goede vader voor hem kunnen zijn mét die depressies?

En so wie so: als ik mijn ziekte al zou overleven, wat aangaande mijn medicijnen, zou ik mijn medicijnen overleven? Medicijnen die als snoepjes uitgedeeld worden door psychiaters? Alsof het niets is. Menselijkerwijs is de idee reëel of iemand die zo’n vader heeft lang van zijn vader kan genieten.

Ik bad nogmaals: ‘Heer, mag ik heel lang de vader zijn van dit jongetje dat naast mij ligt?’

Daarna ben ik maar gaan slapen. Veel meer had ik op die momenten naast mijn zoon Jens op bed immers niet voor hem kunnen betekenen.

En om op de titel terug te komen: ‘Als mijn vader en moeder mij verlaten, zal de Heer mij liefdevol aannemen’ (vrij naar Ps.27:10)

KK