Wijsneuzen

Magische sterrenneus

maakte wijs

volhardend

loepzuiver specialisme

Wachtend

tastend

wijsheid

 

Lange wegen

stof

doorklievend

uiterste beproeving

Bijtend

blikkend

buigend

 

Wijzen knielen

neuzen laag

schenkend

grootste dwaasheid

Goud

wierook

mirre

 

Bovenstaand gedicht heb ik  ‘Wijsneuzen’ genoemd omdat de drie wijzen (hoogstwaarschijnlijk vier magiërs) hun wijsheid zochten in de sterren. Zoals het tegenwoordig zo mooi heet:  ‘Het staat in de sterren geschreven’. Zij volgden als het ware hun neus. Niet alleen letterlijk in hun tocht naar Bethlehem, maar ook spreekwoordelijk. Zij staken hun neus in niet alledaagse zaken.

Ze waren als magiërs nieuwsgierig naar de orde der dingen, naar oorzaak en gevolg. Hoewel zij op zoek waren naar wijsheid, hadden zij de ware wijsheid nog niet gevonden. Als ‘wetenschappers’ bedreven zij onderzoek, al was dat niet op de manier waarop wij dat tegenwoordig doen. Toch gebruikten zij hun neus, hun ogen, hun oren, hun kennis en inzicht om wijsheid te vergaren.

Deze magiërs hadden alles over voor meer kennis en wijsheid, zelfs een hele lange reis. ‘Vakidioten’, zouden wij ze misschien genoemd hebben. Met hun hang naar wijsheid komen zij een eind. Ze volgen de ster die hen leidt naar Bethlehem, waar zij een kind vinden. In de stal van Bethlehem vinden ze de ware wijsheid. De houding die ze aannemen, wordt ingegeven door Boven. Die Wijsheid is voor mensen de grootste dwaasheid. De magiërs knielen voor een Kind. Ze komen tot aanbidding en geven geschenken. Goud, wierook en mirre. Het grootste geschenk dat ze dit Kind van Bethlehem, de Here Jezus, geven, is: zichzelf en hun aardse wijsheid. Die schenken ze weg. Voorgoed. Sindsdien werd hun leven niet meer bepaald door de stand van de sterren, maar door de Wijsheid uit de Hoge. Daarbij bepaalde de geboorte van de Here Jezus de stand van de ster (en niet andersom).

Dit overwegende, heb ik hopelijk, iets duidelijk gemaakt van de strekking van mijn gedicht.

Rest mij nog u allen gezegende kerstdagen en een gezond en inspiratievol nieuw jaar toe te wensen.

Koert Koster