- 02 Wat kan een hulp zijn bij een depressie?

Naar aanleiding van de vele reacties die ik op FB heb gekregen na mijn post over mijn depressie, lijkt het me goed een paar opmerkingen te maken. Wellicht dat mensen die lijden aan depressies met mijn inzichten geholpen zijn.

Iemand die depressief is, kan ermee geholpen zijn door:

1) te leven met veel structuur: ongeveer dezelfde tijd naar bed, opstaan, eten, drinken en medicatie in nemen. Een leven met regelmaat.

2) gezond te leven: medicijngebruik in combinatie met alcohol of andere middelen is sterk af te raden. Het gebruik van legale medicatie is essentieel.

3) gezond te leven: sporten en bewegen.

4) gezonde omgeving: naar buiten gaan, de natuur in.

5) in donkere periodes van het jaar extra licht – liefst gloeilampen – te gebruiken. De GGZ biedt trouwens speciale ruimtes met lampen aan waar iemand een uurtje voor kan zitten om zich prettiger te voelen. Zonnebanken kunnen ook helpen, daar mensen zonlicht tekort komen.

6) zorg voor positieve muziek. Muziek die je op kan beuren. Muziek die licht is.

7) medicatie die goed is ingesteld, kan van levensbelang zijn. Niet zelf gaan experimenteren, maar onder supervisie van een deskundige (huisarts, psychiater). Dit kan tijd vergen, maar neem die tijd, want het is zo belangrijk.

8) lees of luister geen zware verhalen en/of mijd tijdelijk even het nieuws. Van zware verhalen of negatief nieuws word je niet vrolijker. Je bent echt niet gelijk wereldvreemd als je een weekje het journaal mist. Ook het lezen van het Bijbelboek Openbaring bijvoorbeeld, zou ik afraden.

9) laatst maar zeker niet het minste: er zijn veel fijne christenen die geloven in genezing en daar met heel hun hart voor willen bidden. Zorg ervoor dat er zulke mensen om je heen staan, wanneer je zelf moeilijk kunt bidden en/of geen geloof in genezing hebt.

10) zorg voor voldoende afleiding en/of aanspraak.

KK