01 – Jij wilt ‘likes’

Je bent jong en je wilt…

Het is maar van wie je het wilt hebben. Als je jong bent, groei  je op. Je bent op zoek. Speurend naar dat wat jou anders maakt dan de rest. Waarin je het verschil maakt. Je bent op zoek naar je identiteit. Wie je bent en wat je wordt, hangt deels af van je opvoeding. Ook de kerk en ander sociale groepen werken mee aan deze ontwikkeling.

…iemand zijn

In de puberteit ga je veel bewuster op zoek naar  jezelf. Je wilt een mening vormen over de dingen in de wereld. Sterker:  Je hébt een heel eigen mening over jouw ouders, broer of zus. Je zet je misschien wel een beetje tegen hen af. Dat maakt het verschil tussen hen en jou alleen maar duidelijker. Want jij bent iemand. Je wilt iemand zijn.

God wil dat je ook iemand bent. Hij heeft jou geschapen. Zoals jij bent, is er geen één. Met een moeilijk woord, heet dat: uniek. Jij bent bijzonder. In de bijbel komen we heel veel verschillende mensen tegen. Zelfs binnen één familie. Neem David bijvoorbeeld. Hij was een eenvoudige jongen die de geschapen van zijn vader hoedde. Zijn broers zorgden ook voor de kudde van hun vader. Zij dienden ook in het leger van koning Saul. Toch schopt David het tot koning van Israël, terwijl zijn broers eenvoudige herders blijven. God ging een speciale weg met David. Hij werd iemand, omdat God zijn oog op hem liet vallen.

Vraag: Kun jij van jezelf zeggen dat jij bijzonder bent? Waarin ben jij uniek als je kijkt naar de rest van jouw familie?